جاده خاوران ، بعد از گردنه تنباکویی ، روبروی بتن سروش ، جنب گاراژ خراسان ، فروشگاه ابزاربتن

حداکثر زمان و ضوابط حمل بتن

ماشین حمل بتن | ضوابط حمل بتن | حداکثر زمان حمل بتن

در مرحله حمل بتن، عدم جداشدگي، عدم آلودگي به مواد زيا‌ن آور ، عدم تغيير شديد دما و كارآيي بتن از مهمترين اصول است. بديهي است انتخاب نوع وسيله حمل با توجه به شرايط حاكم بر پروژه و محيط كارگاه، دسترسي به وسايل مورد نظر و اقتصادي بودن يا مقرون به صرفه بودن آن صورت مي‌گيرد و بايد حجم بتن مورد نظر را در مدت زمان پيش‌بيني شده منتقل نمايد و انواع وسايل حمل با رعايت نكات مطروحه مي‌تواند بكار گرفته شود، هر چند برخي وسايل حمل ممكن است از مزيت‌هايي نسبت به ساير وسايل برخوردار باشند. تسريع در حمل بتن همواره مي‌تواند مفيد باشد و پوشاندن سطح بتن در طول حمل براي كاهش تبخير توصيه مي‌شود. مسلماً سرعت حمل بتن و حجم آن بايد به نحوي باشد تا از بروز درز سرد در بين لايه‌هاي بتن ريخته شده جلوگيري نمايد.

— ضوابط حمل بتن

برای انتقال بتن میتوان از استانبولی و زنبه  , چرخ دستی یا فرغون – دامپر – دلو یا جام – ناوه (شوت) – تراک میکسر – مسیرهای کابلی – بالابرها – پمپ بتن استفاده کرد

 از حمل دستی تا حمل ماشینی : 

— استانبولی و زنبه برای حمل بتن

برای انتقال بتن، در حجم‌ها و مسافت‌های خیلی کم و یا مکان‌هایی که امکان استفاده از فرغون وجود ندارد می‌توان از استانبولی و یا زنبه استفاده کرد. حداکثر ظرفیت توصیه شده برای حمل با زنبه 60 کیلوگرم (25 لیتر) بتن و طول حمل نیز 25 تا 30 متر می‌باشد.

— چرخ دستی یا فرغون برای حمل بتن

فرغون های معمولی گنجایش حمل 80 کیلوگرم بتن را دارند. این نوع فرغون ها برای مسافت های افقی طولانی مورد استفاده قرار می گیرند.

— دامپر برای حمل بتن

از دامپر برای مسافت های طولانی و دارای سطح هموار می‌توان استفاده نمود. حداکثر طول حمل با این وسیله 300 متر و طول حمل بهینه 100 متر است.

— دلو یا جام برای حمل بتن

برای انتقال بتن به وسیله دلوها یا جام‌ها نیاز به بالا برنده و یا جرثقیل است. معمولاً دلوها دارای ظرفیت بین 100 تا 1000 لیتر هستند ، اما حجم جام‌ها بیشتر است که برای پروژه‌های بزرگ استفاده می‌شود.

— ناوه ( شوت ) برای حمل بتن

ناوه ها ابزارهایی هستند که کاربری آسان دارند و در عین حال استفاده از آن ها اقتصادی، ازران و سریع می باشد. با استفاده از ناوه می توان بتن را به نقاط پایین‌تر و در ارتفاع کمتر منتقل کرد.

— کامیون مخلوط‌ کن ( تراک میکسر ) برای حمل بتن

تراک میکسر وسیله‌ای برای حمل بتن آماده است. کارخانه‌های بتن آماده معمولاً به دو گروه تقسیم می‌شوند. برخی کارخانه‌ها فقط عملیات پیمانه‌ کردن را انجام می‌دهند، و برخی دیگر از کارخانه‌ها غیر از عملیات پیمانه کردن، عمل مخلوط کردن را نیز انجام می‌دهند. به عبارت دیگر، در کارخانه‌، مصالح پیمانه شده و مقادیر معین مصالح بتن به درون کامیون مخلوط‌کن ریخته می‌شود، اما عمل اختلاط در حین حمل، قبل از تخلیه بتن در دیگ کامیون مخلوط‌کن صورت می‌گیرد و آب مخلوط در حین حمل و یا در محل کارگاه به مخلوط خشک اضافه می‌گردد. بر همین اساس به این روش، پیمانه خشک نیز گفته می‌شود.

اما در گروه دوم کارخانه‌ها، بتن آماده شده، به درون دیگ کامیون مخلوط‌کن ریخته می‌شود. دیگ کامیون مخلوط‌کن دارای دو سرعت دوران کند و تند می‌باشد. دور کند یا سرعت بهم زدن2 تا 5 دور در دقیقه و دور تند یا سرعت اختلاط 7 تا 13 دور در دقیقه است.

هنگامي كه از كاميون مخلوط‌كن براي حمل بتن استفاده مي‌شود، در صورت طولاني بودن مسير انتقال، پيشنهاد مي‌گردد تا امكاناتي فراهم شود تا آب مخلوط درمحل كارگاه (محل بتن ريزي) به مخلوط بتن افزوده شود.

در صورت حمل بتن با كاميونهاي مخلوط‌كن در شرايط اقليمي معمولي، حداكثر مدت زمان انتقال بتن آماده تا محل بتن‌ريزي بعد از اضافه نمودن آب به مخلوط،  5/1 ساعت (با حداكثر سرعت 6 دور در دقيقه براي مخلوط‌كن) مي‌باشد. در شرايط اقليمي گرم، زمان انتقال حداكثر 30 تا 45 دقيقه ( با حداكثر سرعت 3تا 4 دور در دقيقه براي مخلوط‌كن) توصيه مي‌شود. اين زمان حمل براي مسيرهاي صاف و هموار مي‌باشد. بهر حال فاصلة زماني حمل بايد به مراتب كمتر از زمان گيرش اوليه بتن باشد

زمان طولانی برای حمل ویا تعداد دوران زیاد،سبب کاهش اسلامپ ، سایش سنگدانه ها با یکدیگر وبا بدنه دیگ تراک میکسرو کاهش مقاومت ویایایی بتن می شود .اگر مدت انتقال طولانی است یا احتمال عبور ومرور سنگین در راه (ترافیک سنگین )وجود دارد می بایست از روش مخلوط خشک استفاده شودو آب در کارگاه به سایر مصالح اضافه گردد.در این موقعیت کنترل دقیق آب بسیار اهمیت دارد.

انتقال بتن از مخلوط‌كن به محل نهايي بتن‌ريزي بايد به گونه‌اي امكان رساندن بتن به محل بتن‌ريزي را مهيا سازند كه مواد تشكيل‌دهنده جدا نشود و نيز از ايجاد وقفه‌هايي كه سبب از دست رفتن حالت خميري بتن بين بتن‌ريزي‌هاي متوالي مي شود، جلوگيري نمايد.

پمپ بتن برای حمل بتن

در مورد مسائل مربوط به حمل و ريختن بتن با پمپ به نكات مربوط در آبا مراجعه شود (حداكثر اندازه سنگدانه تيز گوشه يك سوم قطر داخلي لوله و گرد گوشه 4/0 قطر داخلي لوله- اسلامپ توصيه شده براي مناطق مورد نظر 5/7 تا 15 سانتيمتر- بكارگيري اسلامپ بيشتر در صورت اطمينان از عدم جداشدگي و آب‌انداختن بويژه به كمك مواد اصلاح‌كننده لزجت يا مواد پودري ريز مانند دوده سيليسي- خنك كردن جداره خارجي لوله پمپ با پاشيدن آب خنك و يا استفاده از گوني خيس مشروط بر اينكه رطوبت محيط زياد نباشد و آب بتواند با آهنگ مناسبي تبخير شود).

در صورتي كه بتن ريزي با پمپ انجام مي شود، بتن‌ريزي را در دورترين نقطه از پمپ شروع كرده و سپس به طرف عقب حركت داده شود و بتدريج با جدا كردن قسمت هايي از لوله از طول آن كاسته گردد.

| حداکثر زمان حمل بتن با میکسر | حمل بتن | شوت بتن | دامپر بتن  | حداکثر | ماشین حمل بتن | حداکثر زمان گیرش بتن | میکسر بتن | زمان | sppagebuilder | حمل بتن | تراک میکسر | ظرفیت ماشین حمل بتن | انواع ماشین آلات حمل بتن |